Slovenská vláda berie ZOH 2022 smrteľne vážne, vyjadril sa premiér

19.02.2013 Bratislava

Bratislava 19. februára (TASR) - Vláda SR pripraví do konca februára na rokovanie dokument, ktorým chce oficiálne podporiť myšlienku spoločnej poľsko-slovenskej kandidatúry na zorganizovanie zimných olympijských hier v roku 2022. Premiér SR Robert Fico to povedal v utorok po stretnutí s ministerkou športu a cestovného ruchu Poľskej republiky Joannou Muchovou v Bratislave. Premiér dodal, že spoločná kandidatúra ponúka šancu, ktorej sa Slovensko musí chopiť.

Fico zdôraznil, že stretnutie s poľskou ministerkou je dôkazom, že na myšlienke spoločnej kandidatúry chcú poľská i slovenská vláda pracovať. "Túto myšlienku berieme 'smrteľne' vážne," uviedol.

Poľská ministerka zdôraznila, že spoločná kandidatúra má podľa nej veľké šance, aby získala akceptáciu na pôde Medzinárodného olympijského výboru (MOV). "Som presvedčená, že v rozhodovaní o mieste ZOH 2022 môžeme vyhrať," povedala Joanna Mucha a potvrdila, že aj poľská vláda bude robiť všetko pre podporu spoločnej kandidatúry.

O možnosti spoločnej poľsko-slovenskej kandidatúry na zorganizovanie ZOH v roku 2022 sa začalo hovoriť už v októbri 2012. Vláda SR ju oficiálne podporila po stretnutí so zástupcami Prešovského a Žilinského samosprávneho kraja a športových organizácií, ktoré sa konalo 24. januára v Poprade. Celkové náklady na tento projekt sa predbežne odhadujú na 1,5 až 2 miliardy eur. Podiel Slovenska na tejto sume by však mal byť menší ako čiastka, ktorú zaplatí Poľsko. Na Slovensku by sa mali uskutočniť disciplíny v zjazdovom lyžovaní i hokejový turnaj.
 

Vyberte región